QR9 Klarskovgaard

Comwell Klarskovgård har en lang historie.

Drømmen om et helsecenter

Klarskovgårdene blev i 1917 købt af pensioneret sløjdlærer Axel Mikkelsen, der havde planer om at oprette et helsecenter på stedet.

Planerne blev dog aldrig realiseret.

Axel Mikkelsen havde gjort sig landskendt for sine pædagogiske idéer om at bringe utilpassede unge/kriminelle, tilbage på ret vej, gennem praktisk håndværksarbejde. (Snedkerarbejde).

Børnene

Axel Mikkelsen havde 3 børn: Grønlandsforskeren Ejner Mikkelsen, forfatteren og kvindesagsforkæmperen Aslaug Møller og juristen Thorvald Mikkelsen.

Dertil erhvervede Aksel Mikkelsen et bonusbarn ved sit andet ægteskab, nemlig kunstneren Steen Havsteen-Mikkelsen.

Legatet for kunstnere

Thorvald Mikkelsen havde skabt en formue ved bankiervirksomhed og han overtog Klarskovgård efter sin far, og oprettede ”Paule Mikkelsens Mindelegat”, der havde til formål at indbyde danske og franske kunstnere og videnskabsmænd til ferie og rekreation på legatets ejendomme.

Som økonomisk baggrund for dette, var i 1931 etableret en frugtplantage på den tidligere landbrugsejendom Klarskovgård, men det blev aldrig nogen god forretning.

Skovly

Den lille rødmalede ejendom til højre for vejen, hører til Klarskovgård.

Her boede den franske forfatter Celine i eksil i årene efter anden verdenskrig, indtil 1951, hvor han endelig kunne vende hjem til sit fædreland, hvor han havde haft en dødsdom hængende over hovedet, for sine anti-jødiske udtalelser.

Skovly var også feriebolig for familien Mikkelsens venner, blandt andre skuespillerinden Bodil Ipsen og forfatteren Johannes V. Jensen.

Ejendommen anvendes i dag af kursuscentret.

Gravstedet

Thorvald Mikkelsens ægteskab med den franske dame Paule Trombert var barnløst.

Paule døde i 1945 og Thorvald Mikkelsen i 1962.

Begge er gravlagt i en høj, på det højeste punkt i plantagen og med en markant stor sten, hvorpå forfatteren, nobelprismodtageren Johannes V. Jensen har skrevet følgende digt til Paule:

Her i en venlig urtegård

mod sønden vendt ud til en strand

mens vinter vekslede med vår

hun fandt sit andet fædreland.

En fremmed sjæl, her fandt hun læ

bær blomst for hende – æbletræ.

Kursuscentret Klarskovgård

I 1964 købte Fællesbanken for Danmarks Sparekasser ejendommen for 1.000.000,- kr. med henblik på oprettelse af et kursuscenter.

Med ”A/S Sparekassernes Kursusejendom” som bygherre påbegyndtes byggeriet i 1968, men grundet det overophedede byggeri i disse år, opstod der af mange grunde forsinkelser og fordyrelser.

Fra en projekteret anlægssum i 1967 på 10,2 mil. kr. blev resultatet ved indvielsen i 1970 en byggesum på ca. 17 mil. kr. Der er 104 værelser.

Driften af kursuscentret blev i 2006 overtaget af Comwell-koncernen, der stadig i 2023, driver et moderne kursuscenter.

Fanehuset

Siden 1627 har der ligget et hus på dette sted.

Det fortælles, at beboerne i huset, i gamle dage, ikke gik af vejen for et rask lille landevejsrøveri, hvis lejlighed bød sig.

Den gamle vej mellem Korsør og Skælskør gik lige forbi, og her i ly af de to skove, var huset velegnet til forskellige lyssky gerninger.

Bænken

Helt ude ved Storebælt står en betonbænk.

Den engelske indskrift med ordene ”vinger” og ”helte” kunne være til minde om engelske piloter, dræbt under 2’ verdenskrig. Men det fortælles, at det skulle være en kærlighedserklæring til den smukke og intelligente Paule Trombert fra en udenlandsk beundrer.

Teksten er tolket således:

“Here I is good Rest and let go
Wings my Smile which is forever”

Her har jeg et godt hvil og slapper af
Giv mit smil vinger, som er for evigt

Kilde: Kurt Rehder, Korsør Lokalarkiv