QR29 Basnæs Gods

Basnæs Gods er en del af Danmarks historien, men er meget privat og lukket for offentligheden.

Godset Basnæs består af tre gårde og dyrkes i dag som planteavlsbrug.  Der er ikke adgang til de private områder, men gæster er meget velkomne i skoven og ud langs pynten ved Basnæs Nor.

“Den grønne låge” tæt ved Basnæsrenden er et meget yndet sted at parkere for at gå en rundtur i skoven.

Lagunestien følger markvejen fra lågen og hele vejen langs kysten rundt om pynten med den store mark på den ene side og noret på den anden.

Herfra er der gode muligheder for at se og høre fuglelivet på noret. I træktiderne fyldes det med tusinder af gæs, der skræppende holder orden i flokken.

Kaffeerstatning

“Det er Richs, der driks, men Danmarks der duer”, lød et slogan en gang. Det var om kaffeerstatning, som blev fremstillet fra 1936 og blev ekstra populært i Danmark under Anden Verdenskrig.

På de store herregårdsmarker mellem Basnæsvejen groede cikorieplanterne. De blev gravet op og lagt på små togvogne, der kørte på skinner lagt ud i marken. Skinnerne førte hen til Thorsbjerggård, der lige anes over markerne fra alleen.

I de tre store bygninger blev rødderne behandlet og blandet med andre ingredienser, så det kom til at smage af kaffe – næsten.

Nu kan man kun købe de gule små pakker med kaffeerstatning i Andelslandsbyen Nyvang nær Holbæk.

Basnæs hjemmeside

Basnæs historie

Kontakt

Kontakt